Presa Canario Eğitimi

15.04.2014 13:21

Presa eğitim disiplini üç ana başlık altında ele alınmaktadır: 


1-) İtaat Eğitimi 


2-) Koruma Eğitimi 


3-) İz takibi eğitimi 

İtaat eğitiminde köpekler belirtilmiş bir güzergah üzerinde kayışlı ve kayışsız sahibinin verdiği komutları yerine getirirler, ayrıca aport eğitimi diğer bir deyişle at-getir eğitimlerini gösterirler, bu çalışmalar köpeğin sahibi ile olan uyumu ve disiplinini içerir. 

Koruma eğitiminde ise önemli olan köpeğin ısırması değil saldırganlığının sahibi tarafından tam olarak kontrol edilmesidir. Bu ölçüt ışığında, bul havla, ısır bırak, kovala etkisiz hale getir, refakat et gibi ele alınabilecek ana başlıklarda koruma eğitimi ölçülür. 

İz takibi yine daha önceden belirlenen formatlarda köpeğin başkası tarafından bırakılmış ayak izlerinin takibi ve aynı kişi tarafından bırakılmış eşyalara köpeğin vereceği tepkidir. Köpek izi kaybetmeden takip etmeli ve bununla birlikte yabancıya at eşyaları bulduğunda ise yatarak sahibinin tekrar ara komutunu beklemelidir. 

Test, dayanıklılık testi (AD) hariç, diğer testlerden önce yapılmalıdır. Test esnasında köpek en az 15 aylık olmalıdır. 

BH testi iki bölümden oluşur; itaat ve şehir merkezinde davranış. Testin amacı, köpeğin kontrolü ve yabancı insanlara, köpeklere ve diğer normal cevre etkenlerine köpeğin davranışını sınamaktır. 

DEGERLENDIRME 
Test sonunda hakem köpeğin artı eksi yönlerini söyler. Çift (köpek ve sahibi) "geçti" ya da "geçemedi" seklinde değerlendirilir. Puan hesabi yapılmaz. İtaatte toplam puan üzerinden %70(42 puan)test geçerli sayılır ve şehir içi testi için devam etme hakki kazanılır. Hakem eğer hareketleri yeterli bulursa şehir içi testi geçerlilik kazanır. 


ITAAT BÖLUMU 
İtaat testinin genel fikri aşağı yukarı Presa'nın nin itaat bölümü* ile ayni, sadece yapılması gerekenler daha az. Köpek tam dönüşü iki ayrı şekilde yapabilir. Ya köpek sahibinin etrafından dolaşır, yada köpek sahibinin yanında takibe devam eder.Tam dönüşler mutlaka sola doğru olmalıdır.Köpek sevk kayışı ile bağlı tutulabilir.

SCHH nin itaat bölümü*
Yedekli olarak yürüme.(Tasması takılı olduğu halde).
Serbest yürüme
Yürüyüş de iken "otur" komutu.
Yüzeyden Retrieve. (BH'de yoktur.)
1 mt engel üzerinden Retrieve.. (BH'de yoktur)
Komut ile ileri koş ve komut ile yat.
Yat komutu.(Köpeğin dikkati başka yöne dağıtılır.)
Yat komutu ve geri çağırma

BH TEST YÜRÜYÜŞ PARKURU


köpek B noktasından çıkar,minimum 50 adım yürür,geri dönüş yapar,minimum 10 adım normal yürür, peşinden duraksamadan tırıs koşmaya başlar ve 10 adım sonra yavaş yürüme temposuna geçer, minimum 10 adımlık bir yürüyüşten sonra normal tempoda yürütülür ve parkur boyunca devam eder, parkurdaki geri dönüş geçirildikten sonra köpek durdurulur, ama sahibi yürümeye devam eder ve minimum 15 adım yürüdükten sonra köpeği yanına çağırır, parkur dönüş noktasından geçerek guruplara doğru ilerler..

HAREKET HALINDE DAVRANIŞ ( ŞEHİR İÇİ ) 
Şehir içi testinin maksadı, köpeğin insanlara ve diğer köpeklere verdiği tepkiyi değerlendirmek ve çevreye ne kadar kendinden emin bir davranış gösterdiğini test etmektedir. Test, doğal haliyle kalabalık, diğer insanların ve çevre faktörlerinin olduğu bir ortamda yapılmalıdır. Bunun için uygun yerler, pazar yerleri, otobüs terminalleri ve büyük marketlerin çevresidir. 
Her köpek tek tek ya da bir köpek bastan sona tüm testi aralıksız uygulayabilir. Hareketler daha önceden belirlenmiş bir patern esliğinde değil, bulunulan ortama göre planlanarak uygulanır. Hakem bazı hareketlerin tekrarlanmasını isteyebilir. Test için eğer talep edilirse, insanlar hayvanlar, arabalar, bisikletler v.s ayarlanır. 

INSAN TOPLULUGU ILE KARSILASMA 

Eğitmen, sevk kayışı ile bağlı köpeği ile önceden belirlenmiş hat boyunca yürür. Köpek, istekli bir şekilde eğitmenini, omuzu eğitmenin dizi hizasında takip etmeli. Yürüyüş esnasında handler (eğitmen) ile köpeğin yanından birisi geçer, köpeğin sakin ve doğal olması gereklidir. Köpek ve handler ikilisi en az 6 kişilik bir insan gurubunun içinden geçer ve guruptan birisi handler ile konuşmaya başlar. Köpeğin sakin ve doğal olması ve handlerin komutuyla oturması ya da yatması gerekir. 


BISIKLET ILE KARSILASMA 

Handler sevk kayışı ile bağlı köpeği ile önceden belirlenmiş hat boyunca yürür. Arkadan bisikletli kişi yaklaşır, ikiliyi köpeğin olduğu taraftan geçer ve yan yana iken bisikletin zilini çalar. Bisikletli, ikilinin önünden dönüş yapıp, yine köpeğin olduğu taraftan geldiği yöne doğru gider. Köpeğin yanından geçerken yine bisikletin zilini çalar. Köpeğin bisikletliye hamle yapmaması handleri ile mesafeyi ayırmaması gerekir. 

ARACLARLA KARSILASMA 
Handler sevk kayışı ile bağlı köpeği ile önceden belirlenen hat boyunca birkaç arabanın arasından geçer. Bu sırada araçlardan birisinin motoru çalıştırılır, bir başka aracın kapısı kapatılır. Köpeğin araçlara doğru hamle yapmaması ve handlerinden ayrılmaması gerekir. İkilinin yanına bir araç gelir ve durur, aracın cami açılır ve sürücü handler ile konuşur. Köpeğin sakin olması, handlerin komutu ile yatması ya da oturması gerekir. 

KOSAN YA DA PATENLE KAYAN KISI ILE KARSILASMA 
Handler, sevk kayışı ile bağlı köpeği ile önceden belirlenmiş hat boyunca yürür. En az iki koşucu ikiliyi geçer, ikilinin önünden dönüp ikiliyi tekrar geçer. Koşucuların yerine iki tane patenle kayan kişi de kullanılabilir. Köpeğin rahatsızlık veren bu kişilere karşı sakin olması gereklidir.Handler karşılaşma anında isterse köpeğini oturtup yada yatırabilir.. 

BIR BASKA KÖPEK ILE KARSILASMA 
Handler, sevk kayışı ile bağlı köpeği ile önceden belirlenmiş hat boyunca yürür. Yürüyüş esnasında bir başka köpek, ister arkadan, ister önden, ikiliye yaklaşır ve geçer. Köpeğin diğer köpeğe karşı sakin davranması gerekir. Handler karşılaşma anında isterse köpeğini oturtur ya da yatırabilir. 

KISA BIR SURE ICIN YALNIZ BIRAKILAN KÖPEGIN CEVREYE VE DIGER HAYVANLARA TEPKISI 
Köpek bir yere bağlanır. Handler köpeğe "otur" "yat" ya da "bekle" komutlarından birisini verir ve köpeğin görüş alanından çıkar. Kısa bir sure sonra, yaklaşık 5 adim mesafeden, sevk kayışı ile bağlı bir başka köpek handleri ile geçer. Yalnız olan köpeğin sakin olması, diğer köpeğe ya da Çevreye hiçbir sinirlilik belirtisi göstermemesi gerekir.